Ads 468x60px

Pages

Saturday, December 29, 2012

:.Daging Kaprau.:

Salam...

Menu baru yang dimasak semalam.tak rugi mencuba...sangat sedap.

Resepi ini diambil dari blog ini. thanks ye akk..berbaloi saya masak..hehe


Cara-cara masak ni copy paste je ye..hehe

BAHAN2:


250 gms daging batang pinang dihiris nipis (atau ayam)
2 sudu besar paste tomyam 
cili api  diketuk2 (ikut kepedasan. resipi asal mesti pedas)
2 labu bawang besar (dibelah lapan dan dicerai2kan)
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili/sos Thai
! sudu besar sos tiram (yus tambah sendiri)
Daun selasih

CARA:

1. Perap daging yang telah dihiris bersama 2 sudu paste tomyam selama ½ jam. 
2. Tumis 1 labu dulu bawang besar yang telah dikerat 8. 
3. Masukkan cili api yang telah ditumbuk kasar. Setelah agak garing, masukkan hiriisan daging yang telah diperap dan goreng hingga daging kecut.
4. Masukkan kicap manis dan sos cili dan terus goreng. 
5. Masukkan daun selasih yang telah dipetik2, dicuci dan ditoskan. 
6. Masukkan juga baki 1 labu bawang besar. Setelah bawang besar layu, padamkan api dan hidang.


Selamat mencuba..

Wassalam...

0 comments:

Post a Comment