Ads 468x60px

Pages

Saturday, December 29, 2012

:.Laksa Kelantan.:

Salam...

Kalini nk post pasal laksam plak.entry ni pn takde gambo sebab lupa nk snap.huhu...ni cara-cara nak buat kuahnya sj.laksamnye beli kt pasar je

Bahan2 utk 2 kilo laksa:

1kg ikan selayang.kt sini rsnya org pggl ikan sardin
1kg santan
10biji bawang merah
3 biji bawang putih
Seinci lengkuas
Sesudu kerisik
Sedikit belacan
7kpg asam keping
Gula dan garam

Bahan2 ulam:

Taugeh
Kacang panjang dipotong halus
Timun dipotong halus
Ulam daun dimayang halus
Bahan sambal lada:
Cili padi dan garam - di blend

Cara2:

1. Ikan direbus.letak sedikit asam keping dan garam
2. Perisikn ikan dan blend
3. Bawang putih,bawang merah,lengkuas,kerisik dan belacan diblend sekali
4. Dalam periuk satukan ikan,bahan blend,air dan santan.
5. Gaul hingga sebati baru di masak atas api.
6. Masukkan asam keping dan perasakn.
Dah siap..senangkan.

Tips from umi: utk taknak kuah berketul,sentiasa kacau kuah dan agak2 baru gelegak tutup api untuk elakkan pecah minyak. Bila dah tutup api jangan berhenti kacau hingga kuah agak sejuk. Bia dah sejuk, kacau sekali sekala.
Hidangkan dengan laksa,ulam2 dan cili blend tadi

Selamat mencuba!

:.Daging Kaprau.:

Salam...

Menu baru yang dimasak semalam.tak rugi mencuba...sangat sedap.

Resepi ini diambil dari blog ini. thanks ye akk..berbaloi saya masak..hehe


Cara-cara masak ni copy paste je ye..hehe

BAHAN2:


250 gms daging batang pinang dihiris nipis (atau ayam)
2 sudu besar paste tomyam 
cili api  diketuk2 (ikut kepedasan. resipi asal mesti pedas)
2 labu bawang besar (dibelah lapan dan dicerai2kan)
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili/sos Thai
! sudu besar sos tiram (yus tambah sendiri)
Daun selasih

CARA:

1. Perap daging yang telah dihiris bersama 2 sudu paste tomyam selama ½ jam. 
2. Tumis 1 labu dulu bawang besar yang telah dikerat 8. 
3. Masukkan cili api yang telah ditumbuk kasar. Setelah agak garing, masukkan hiriisan daging yang telah diperap dan goreng hingga daging kecut.
4. Masukkan kicap manis dan sos cili dan terus goreng. 
5. Masukkan daun selasih yang telah dipetik2, dicuci dan ditoskan. 
6. Masukkan juga baki 1 labu bawang besar. Setelah bawang besar layu, padamkan api dan hidang.


Selamat mencuba..

Wassalam...